fbpx

Yhteenliimava – Puheenvuoro
vuorovaikutus­taidoista

Oletko etsimässä mukaansatempaavaa, inspiroivaa ja rentoa puhujaa tapahtumaasi? Taikurina ja juontajana toimimisen lisäksi teen puhujakeikkoja vuorovaikutustaidoista sekä työkaluista, joilla kehittää omaa vuorovaikutustaan paremmaksi.

Esiintyjänä vuorovaikutus on tärkein työkaluni, olipa kyse sitten juontamisesta, lavaesiintymisestä tai lähitaikuudesta. Aihe on kiinnostanut minua koko kymmenvuotisen esiintyjäurani ajan, ja päätin koota urallani saamani opit puheenvuoroksi nimeltä Yhteenliimava.

Malkamäki on esitelmöidessään vahvasti läsnä ja näyttää käytännössä toteen asiat, mistä hän puhuu. Toimiva kokonaisuus, josta jää kuulijalle positiivinen ja ajatteleva mielentila.

Miksi olen kiinnostunut vuorovaikutus­taidoista?

Suuri syy mikä on ajanut mua esiintyjäksi on se, että esiintyminen on parhaita tapoja, joilla haastaa itseään vuorovaikuttajana. Esiintyessä asiansa oppii esittämään kiinnostavasti, ja vuorovaikutteinen taikuus, johon olen erikoistunut, opettaa olemaan erittäin läsnä yleisön ja avustajien kanssa. Huomasin esiintymisen myös tuovan itsevarmuutta sosiaaliseen kanssakäymiseen, ja vuorovaikuttamisesta tulee luontevampaa ja miellyttävämpää esiintymiskokemuksen karttuessa.

Olen haastanut itseäni kasvamaan sosiaalisesti myös lavojen ulkopuolella. Toteutin ei-haasteen, jossa kysyin 31 päivän ajan tuntemattomilta kadulta kysymyksiä, joihon oletin saavani kieltävän vastauksen. Tällä sosiaalisella kokeella totutin itseäni siihen että kieltävän vastauksen saaminen ei haittaa, ja harjoitusta tehdessäni huomasin kuinka paljon se antoi lisää heittäytymiskykyä vuorovaikutustilanteisiin.

Yllätyin myös siitä kuinka usein sain kyllä-vastauksen kysymyksiini. Olen laittanut tuntemattomille huulipunaa, kuunnellut ohikulkijoiden kuulokkeilla musiikkia ja päässyt ventovieraan kaduntallaajan reppuselässä mäen ylös.  

Oheisessa kuvassa tuntematon henkilö pesee hampaitani. Video löytyy täältä. 

Mitkä ovat puheenvuoron keskeiset teemat ja millainen olen esiintyjänä?

Keskityn puheessani vuorovaikutuksen parantamiseen sekä uusissa että jo pidempiaikaisissa ihmissuhteissa. Yhteenliimava -puheenvuoroni rakentuu kehittämäni kaksikomponenttiliima-mallin varaan. Mallilla lähestyn vuorovaikutustaitojen kokonaisvaltaista kehittämistä. Mallissa on kaksi puolta, joiden avulla vuorovaikutustaitoja saadaan hiottua paremmiksi: toinen puoli on ilmaisukyky, ja toinen taas keskittyminen ja kuuntelu. Tunne tasa-arvoisuudesta vuorovaikuttajana, itsevarmuus ja ilmaisukyky sekä toisen osapuolen aktiivinen kuuntelu ovat avaimet hyvään vuorovaikutukseen: kun mallin molemmat puolet ovat kunnossa, nautimme vuorovaikutuksesta ja annamme myös toiselle osapuolelle mahdollisuuden olla sosiaalisesti taitavia. 

Esiinnyn rennosti, innostavasti ja mukaansatempaavasti, ja elävöitän puhettani tarinoilla, vertauskuvilla ja videoilla. Puhun englantia natiivitasoisesti, joten hoidan esityksen ammattitaitoisesti ja luontevasti myös silloin, kun kaipaat englanninkielistä puhujaa tapahtumaan.

Mitä puheenvuoro saa aikaan?

Kaksikomponenttiliima-mallillani tarjoan kuulijoille konkreettisia työkaluja, joilla vuorovaikutustilanteista saa itselleen mahdollisimman luontevia ja mukavia. Käyn mallissani läpi keinoja, joilla saadaan parannettua kuuntelutaitoja ja toisen huomioimista. Näiden lisäksi annan oppeja, joilla rakentaa nopeasti luottamusta, ja joilla ihmisten kohtaamisesta tulee mielekkäämpää.

Konkreettisten oppien lisäksi puheenvuoroni tarkoitus on myös antaa uudenlaista innostusta sosiaalisiin tilanteisiin, mikä tekee ihmisten kohtaamisista mielekkäämpää. Pyrin herättelemään kuulijoita siihen, miten paljon voimmekaan saada elämäämme merkitystä aitojen kohtaamisten kautta. Syventämällä suhteitamme niin uusien tuttavien kuin vanhojen tuttujen kanssa luomme valtavasti lisää merkitystä ja iloa elämäämme.

Soita nyt!

Asun Tampereella, mutta keikkailen ympäri Suomen.