Mikä on mentalisti? Mentalisti on henkilö, joka esittää mentalismia. Vaikka mentalismissa käytettävät temput ovat pohjimmiltaan taikatemppuja, ne eroavat perinteisistä taikatempuista psykologisen ja mystisen teemansa puolesta. Usein mentalismin temput liittyvät mielenhallinnan mahdollisuuksiin, kuten ajatusten lukemiseen tai päätöksentekoon vaikuttamiseen. Entä mikä on mentalisti ja mikä on taas taikuri? Käytännössä mentalisti on taikuri, mutta hän keskittyy erityisesti psykologian ja mielenhallinnan hyödyntämiseen esityksissään. Mentalismi on yksi taikuuden monista osa-alueista, ja muita taikuuden osa-aluita on esimerkiksi komediataikuus, lähitaikuus ja illuusiot.
Esitän itse taikuutta ja mentalismia, ja aina silloin tällöin multa tullaan esityksen kysymään että mikä on mentalisti. Kysymykseen “miten sä teit sun temput” en anna vastausta, mutta selvennän aina mielelläni sitä mikä on mentalisti.
Taikuri on terminä tutumpi, mutta mentalismi on vasta viime vuosikymmeninä nostanut päätänsä julkisesti omana erillisenä taikuuden muotonaan. Mentalismi ottaa paljon vaikutteita psykologisista ilmiöistä, mutta hyödyntää myös taikureiden temppuja. Mentalismi on sekoitus taikureiden ja erityisesti mentalistien kehittämiä metodeja, jotka usein poikkeavat perinteisistä taikureiden menetelmistä. Mentalistien tapa tehdä taikuutta on ainutlaatuinen, ja he ovat kehittäneet omia erityisiä metodeitaan. Mentalismi korostaa myös esiintyjän uskottavuutta ja karismaa lavalla, minkä takia se on varmasti tullut suosituksiksi taikuuden muodoksi varsinkin aikuisten juhlissa.
Mikä on mentalisti? Derren Brown tekee uskomattomalta tuntuvia demonstraatioita, ja hänet mielletään mentalismin suureksi kehittäjäksi.
Kun tarkemmin määrittelee mikä on mentalisti, mentalisti saa tuntumaan mahdolliselta päästä toisen ihmisen mieleen. Mentalistin esityksissä on usein psykologisia teemoja, jotka liittyvät mikroilmeisiin tai siihen, miten teemme päätöksiä ja miten meihin voidaan vaikuttaa. Nämä aiheet ovat todellisia psykologian ja tutkimuksen alueita, ja mentalistit käyttävät niitä luodakseen kiehtovia ja ajatuksia herättäviä esityksiä.
Mentalistit ovat omaa porukkaansa, ja heillä on omia tekniikoitaan ja kokoontumisiaan ympäri maailmaa. He eivät aina liiku samoissa piireissä kuin muut taikurit, mutta välillä mentalistit ja taikurit kohtaavat. On paljon taikureita, jotka tekevät sekä mentalismia että taikuutta, ja mentalisteja, jotka tekevät myös perinteisiä taikatemppuja.
Mikä on mentalisti ja mikä taas on meedio? On tärkeää korostaa, että mentalismissa ei ole mitään yliluonnollista; se perustuu täysin meidän viiteen aistiimme. Mentalisti käyttää näitä aisteja luodakseen illuusioitaan. Mentalismissa hyödynnetään erilaisia psykologisia menetelmiä ja taikurin temppuja, joilla voidaan hämätä ja huijata ihmisiä. Näin mentalisti luo illuusion ajatusten lukemisesta ja mielenhallinnasta ilman, että siihen liittyisi mitään yliluonnollista.
Mentalismin metodit pohjautuvat pitkälti medioiden menetelmiin. 1800-luvulla meedioiden tekniikoiden pohjalta syntyi täysin oma viihteen muotonsa – mentalismi. Meedioiden suuri ero mentalisteihin on se että he väittävät omaavansa yliluonnollisia kykyjä, kuten saamaan yhteyden kuolleisiin sukulaisiin tai ennustamaan tulevaisuutta. Tämä on maailma, josta mentalismi on saanut alkunsa, mutta josta mentalistit ovat ottaneet selkeän pesäeron. Monet mentalistit ovat tunnettuja skeptikkoja ja kyseenalaistavat meedioiden väitteet yliluonnollisesta. Mentalistit ja meediot ovat täysin eri porukkaa, ja mentalistit pitävät meedioita pitkälti epäeettisinä huijareina. Kuitenkin alan ulkopuolella tämä jako ei välttämättä ole niin selkeä. Siksi on meidän mentalistien näkökulmasta tärkeää määritellä tarkalleen mikä on mentalisti.
Uri Geller on israelilainen esiintyjä, joka tunnetaan erityisesti väitteistään että hän omaa yliluonnollisia kykyjä, kuten telepatiaa ja psykokineesiä. Hän tuli kuuluisaksi 1970-luvulla taittamalla lusikoita ja avaimia sekä pysäyttämällä kelloja televisio-ohjelmissa ja live-esiintymisissä.
Uri Geller taivuttaa lusikoita. Mikä on mentalisti ja ovatko Uri Gellerin kyvyt mentalismia?
Uri Geller väittää, ettei ole mentalisti tai taikuri, vaan hänen kykynsä ovat aitoja. Hän on pysynyt tässä näkemyksessä koko uransa ajan, vaikka kaikki taikurit ja mentalistit tietävät, että hänen temppunsa perustuvat samoihin metodeihin kuin muidenkin mentalistien. Esimerkiksi lusikan taivutustemput, joita Geller esittää, ovat tunnettuja mentalistien keskuudessa. Tämä tyyppiset temput tunnetaan mentalismissa nimellä ”psykokineesi”. Lusikoiden taivuttamisen lisäksi mentalistit taivuttavat haarukoita, kolikoita ja saavat esineitä liikkumaan aavemaisesti. Kun ymmärtää mikä on mentalisti, ja että Gellerin demonstraatiot ovat täysin mentalistien metodeilla tehtyjä, ymmärtää että hän on valehtelemalla ja tekemällä taikatemppuja saavuttanut mainetta ja mammonaa.
Kun pohtii tarkemmin, mikä on mentalisti ja miten mentalismi eroaa taikuudesta, huomaa, että mentalismi on erityisen kiinnostavaa, koska siinä hyödynnetään hypnoosia ja suggestioita paljon yleisemmin kuin muussa taikuudessa. Nämä psykologiset ilmiöt ovat erittäin voimakkaita ja voivat mahdollistaa temppujen toteuttamisen pelkästään suggestioilla ja hypnoosilla. Vaikka hypnoosin tarkkaa vaikutusta aivoissa ei täysin ymmärretä, se on todellinen ilmiö. Yleinen mielikuva hypnoosista saattaa olla, että se on pelkkää leikkiä, mutta monissa tapauksissa näin ei ole.
Nopeatempoisissa lavahypnoosiesityksissä voi olla mukana leikkimistä, mutta yleensä taitava hypnotisoija osaa valita yleisöstä suggestioherkät henkilöt ja saa heillä aikaan uskomattomalta tuntuvia ilmiöitä.
Derren Brown, englantilainen mentalisti, käyttää paljon hypnoosia esityksissään. Derren Brownin Showman esityksessä Lontoon Westendissä avustaja hypnoosin vaikutuksen alaisena unohtaa, miten luku seitsemän sanotaan, ja kun hän laskee sormensa, hän päätyy aina yhteentoista sormeen, koska hän hyppää seitsemännen sormen yli. Derren on mestari hypnoosin käytössä ja hänen esityksensä ovat uskomattomia kokemuksia. Katsojat ovat täysin vakuuttuneita siitä, että hypnoosin alla olevat henkilöt eivät tiedä, miten luku seitsemän sanotaan. Kaikki eivät tietenkään reagoi hypnoosiin, mutta yllättävän moni on suggestioherkkä.
Tällä videolla Derren Brown hypnotisoi miehen palkkamurhaajaksi, jonka tehtävänä on ampua näyttelijä Stephen Fry.
Tämän postauksen bannerin kuvasta kiitos Aleksi Vähäpassi https://www.aleksivahapassi.com/