fbpx

SHOW + LÄHITAIKUUS

Esiintyjänä satojen vieraiden pikkujouluissa

“Komiikkaa ja mentalismia yhdistelevä taikuri oli tällaiseen tilaisuuteen juuri sopiva esiintyjä. Ison yleisön hallitseminen ei ole mikään helppo juttu, mutta sait yleisön haltuusi hienosti!”

— Saara Honkonen, työsuojeluvaltuutettu, Äänekosken kaupunki

Syksyllä monet yritykset alkavat kuumeisesti miettimään pikkujouluohjelmaa firman juhliin. Yksissäkin juhlissa on jo tekemistä, mutta joskus työnantaja on kuitenkin niin iso, etteivät yhdet pikkujoulut riitä – ja silloin niitä on järjestettävä kahdet! Tällainen tilanne oli Äänekosken kaupungilla, joka järjesti kaikille työntekijöilleen kaksi eri juhlaa, joissa molemmissa oli useita satoja vieraita. Tilaisuuksiin haluttiin tietenkin myös jotain sopivaa pikkujouluohjelmaa, joten juhlien järjestäjä, Äänekosken kaupungin työsuojeluvaltuutettu Saara Honkonen otti yhteyttä minuun ja pyysi esiintymään ensimmäisissä pikkujouluissa. Seuraaviinkin pikkujouluihin olisin mielelläni lähtenyt esiintymään ellei kalenterini olisi jo ollut täynnä. 

Lavashow’n lisäksi kävin viihdyttämässä vieraita myös lähitaikuuden merkeissä. Suurissa juhlissa on tietenkin aina omat haasteensa: kuinka taikuri saa pidettyä yleisön hyppysissään koko esityksen ajan? Entä kuinka lähitaikuus onnistuu, kun kaikkien vieraiden pöydissä ei ehdi kiertämään?

Pikkujouluohjelmaa, joka vangitsee mielenkiinnon

Kun Saara alkoi miettiä ohjelmaa pikkujouluihin, hän katsoi etukäteen videoitani ja suosituksiani. ”Vieraan esiintyjän buukkaaminehan on aina riski! Olen joskus osallistunut juhliin, joissa oli hyvin vaivaannuttava esiintyjä – suorastaan odotin show’n päättymistä. Onneksi nyt ei tarvinnut pettyä! Komiikkaa ja mentalismia yhdistelevä taikuri oli tällaiseen tilaisuuteen juuri sopiva esiintyjä. Ison yleisön hallitseminen ei ole mikään helppo juttu, mutta sait yleisön haltuusi hienosti, vaikka alussa osa vieraista saattoikin olla hieman epäileviä.” Saara nostaa esille myös vuorovaikutuksen esiintyjän ja yleisön välillä. ”Esiinnyt hyvin helposti lähestyttävällä tavalla, et pistänyt itseäsi jalustalle muiden yläpuolelle. Pystyit elämään aidosti juuri siinä hetkessä!” 

Hetkessä eläminen onkin esiintyjälle tärkeää. Pyrin aina siihen, että olemme yleisön kanssa samassa tiimissä, ja nauramme yhdessä kummallisille asioille ja tapahtumille. Se ei toimi, jos taikuri nostaa itsensä muiden yläpuolelle. Tavoitteenani on myös aina valita avustajikseni sellaisia henkilöitä, joista koen saavani paljon irti. Kun itse on aidosti läsnä avustajan kanssa, saa siitä ammennettua uskomattoman herkullisia tilanteita! 

”Kaupunginjohtaja epäilee vieläkin, että sovimme sinun kanssasi joistain tempuista etukäteen. Hän tenttaa minua siitä aina, kun tapaamme eikä usko, ettei minulla ollut asian kanssa mitään tekemistä!

Saaran mukaan puheensorina on hyvä mittari sille, kuinka hyvin esiintyjä onnistuu vangitsemaan yleisön mielenkiinnon. ”Jos takarivissä aletaan juttelemaan tai ravaamaan baaritiskillä, tietää heti, että esitys ei toimi. Nyt sellaista ei kuitenkaan tapahtunut: esitys piti otteessaan ja oli intensiivinen sekä sopivan lyhyt kestoltaan.” Saaran mielestä myös lähitaikuus oli kyseiseen tilaisuuteen juuri sopivaa pikkujouluohjelmaa. ”He, ketkä ehtivät päästä nauttimaan lähitaikuudesta, olivat todella otettuja siitä. Kuulin, kuinka tempuistasi keskusteltiin pitkään vielä jälkikäteenkin!”

Mitä juhlien järjestäjä oppi?

Saara kertoo saaneensa hyvää palautetta siitä, millaista ohjelmaa pikkujouluihin oli valittu. ”Ensimmäisten juhlien jälkeen alkoi tipahdella osallistumisilmoituksia toisiinkin pikkujouluihin. Ilmeisesti sana oli kiirinyt siitä, kuinka mukavaa porukalla oli ollut!” Juhlien suunnittelija saa syystäkin olla iloinen, sillä ei ole mikään pikkujuttu järjestää kaksia juhlia – ja saada ne vielä onnistumaan. Onkin pakko kysyä, mitä näin valtavien pikkujoulujen järjestäjä on oppinut matkan varrella? 

”Ainakin kannattaa olla ajoissa liikkeellä! Ihmiset myös jaksoivat keskittyä ohjelmaan, kun avustajina oli tuttuja henkilöitä. Vaikka itse juhlat olivatkin isot, Äänekoskella kaikki kyllä tuntevat toisensa. Kun lavalla näkyi tuttuja naamoja, taikurin esitys otettiin ikään kuin omaksi.” 

Jos yleisö ilahtui esityksestä, juhlien järjestäjä taas ilahtui pikkujouluohjelman sujuvuudesta. 

”Oli mukavaa katsoa show’ta, kun ei tarvinnut pelätä, että mitähän tästä tulee! Koko homma sujui alusta lähtien hyvin mutkattomasti: yhteydenpito oli nopeaa ja selkeää, eikä minun tarvinnut huolehtia sinun osuudestasi sen enempää. Pystyin luottamaan siihen, että hoidat omat hommasi kunnialla.”

Entä voisiko Saara suositella mentalismilla ja komiikalla leikittelevää taikuria muillekin, jotka miettivät parhaillaan ohjelmaa pikkujouluihin? ”Ehdottomasti! Tästä jäi hyvä fiilis ja voisin ottaa saman esiintyjän uudestaankin!”


Soita nyt!

Asun Tampereella, mutta keikkailen ympäri Suomen.