fbpx

JUONNOT

Juontajasta moderaattoriksi asiantuntija­seminaarissa

”Voisimme ehdottomasti suositella sinua kaikille, jotka etsivät juontajaa tapahtumaansa. Olet mukaansatempaava, luotettava tekijä, joka saa yleisön innostumaan!” 

— Merja Aura ja Johanna Storck, Bonnier Business Forum

Haastattelin Hoiva & Terveys Arenan järjestäjiä, tapahtumapäällikkö Johanna Storckia ja Bonnier Business Forumin toimitusjohtajaa ja päätoimittajaa Merja Auraa tapahtuman jälkeisistä tunnelmista ja siitä, kuinka juontajana suoriuduin yllättävästä käänteestä, joka sysäsi minut tekemään uuden aluevaltauksen sote-talouskeskustelun moderaattorina. 

Mitä mieltä Johanna ja Merja ovat tapahtuman juontajasta?

”Voisimme ehdottomasti suositella sinua kaikille, jotka etsivät juontajaa tapahtumaansa. Olet mukaansatempaava, luotettava tekijä, joka saa yleisön innostumaan!” 

Tapahtuman juontajana toimiessa esiin voi tulla roppakaupalla mitä yllättävämpiä käänteitä, joihin on osattava reagoida nopeasti. Aikataulut voivat muuttua, teknisiä ongelmia saattaa ilmaantua tai joku puhujista joutuukin yllättäen perumaan tulonsa. Olin juontanut kyseistä tilaisuutta aiemminkin virtuaalisesti, ja nyt pääsin toimimaan juontajana livenä järjestettävässä tapahtumassa. Kun eräs moderaattoreista yllättäen estyikin tulemasta paikalle, suostuin liikaa miettimättä hyppäämään hänen rooliinsa johdattelemaan asiantuntijoiden paneelikeskustelua soten hyvinvointialueiden rahoituksesta. Ei mikään maailman helpoin aihe! Eräs tapahtuman puhujista totesikin soten olevan rakettitieteen jälkeen seuraavaksi monimutkaisin aihealue. Ei siis mikään ihme, että moderaattorin hommaan lupautuminen alkoi aamupäivän mittaan pikkuhiljaa jännittää.

Miksi kannattaa ottaa ammattitaitoinen juontaja tapahtumaan?

”Juontaja tuo tilaisuuteen tietynlaista arvokkuutta ja ryhdikkyyttä. Ammattitaitoinen tapahtuman juontaja osaa yhdistää ihmiset ja saada heidät innostumaan aiheesta kuin aiheesta.”

”Saimme todella paljon positiivista palautetta keskustelusta sekä panelisteilta että kuulijoilta. Selvisit kunnialla koitoksesta, vaikka heitimmekin sinut aika kylmään veteen! Panelistit sanoivat tulevansa mielellään uudestaankin keskustelemaan aiheesta. Myös kirjallisissa palautteissa kehuttiin sitä, kuinka hyvin tapahtuman juontaja ja moderaattori osasi johdattaa keskustelua.” 

Vahingossa tehty uusi aluevaltaus sai tapahtuman järjestäjät pohtimaan myös sitä, kuinka tärkeässä roolissa tapahtuman juontaja on. Tärkeintä heidän mielestään on se, että juontaja osaa seurata niin sanottua tapahtuman punaista lankaa.

“hyvän juontajan toimintaa ei välttämättä tule edes ajateltua tapahtuman soljuessa eteenpäin, mutta huonon juontajan huomaa kyllä heti.”

Johannan ja Merjan mielestä kannattaa ehdottomasti ottaa ammattitaitoinen juontaja tapahtumaan, sillä se helpottaa myös järjestäjien työtä. ”Tulee itsellekin epämukava olo, jos huomaa, että juontaja vain kompuroi tapahtumassa eteenpäin – se vaikuttaa heti yleiseen tunnelmaan. Kun paikalla on ammattilainen, voi luottaa siihen, että hän kyllä hoitaa homman ja itse voi niin sanotusti vain nauttia kyydistä. Pidit tapahtuman ja ihmiset hyvin otteessasi alusta loppuun!”

Mitä asiantuntija­tapahtuman järjestäminen vaatii?

Juontaminen asiantuntijatapahtumissa ei ole sieltä kaikkein helpoimmasta päästä, mutta minusta on aina hauskaa päästä haastamaan itseäni. Jo pelkästään erilaiset sotessa käytössä olevat tittelit voivat olla aikamoisia sanahirviöitä, joiden lausumisen kanssa saa olla tarkkana! 

Mutta jos tapahtuman juontajakin koki haasteita, niin kuinka on järjestäjien laita?

”Valtava määrä positiivista palautetta oli tietenkin palkitsevaa, vaikka järjestäminen välillä tuskallista olikin! Teemaakin piti hieman muuttaa eri näkövinkkeliin, sillä tapahtumaa suunniteltiin jo ennen koronaa, ja silloin ajatuksena oli keskustella soteuudistuksen ratkaisemisesta. Tapahtumaa ei koronan aikana päästy järjestämään, ja lopulta soteuudistus ehdittiin ratkaista pandemian aikana. Tämän vuoksi teemaa ei tietenkään voinut käyttää samalla tavalla kuin aluksi olimme ajatelleet. Näkökulma muuttuikin lähinnä kokonaiskatsaukseksi tulevaan soteen. Kaikki meni kuitenkin hyvin ja oli hienoa, kuinka paljon tapahtuman juontaja ja puhujat saivat kehuja!”

Kuvat tapahtumasta nappasi taitava Ville-Veikko Niemelä

Soita nyt!

Asun Tampereella, mutta keikkailen ympäri Suomen.