fbpx

JUONNOT + SHOW + LÄHITAIKUUS

Monta roolia, yhdet juhlat – taikurina ja juontajana Enston henkilöstöjuhlissa

“Kun juontaja ja taikuri ovat yksi ja sama henkilö, tarvitaan erityistä ammattitaitoa hypätäkseen roolista toiseen. Onnistuit siinä erinomaisesti!”

— Olli Peuhu, Kumina Music

Toisinaan minua pyydetään olemaan juhlissa taikuri, toisinaan juontaja, mutta välillä molemmat roolit yhdistyvät. Tällainen tilaus tuli Enston henkilöstöjuhliin, jotka pidettiin Porvoossa, Haikon kartanossa. Pääsin viihdyttämään vieraita niin taikurishow’n kuin lähitaikuudenkin merkeissä, minkä lisäksi juonsin illan ohjelman.  

Enstohan on kansainväliseksi teknologiayritykseksi kasvanut perheyritys, joka suunnittelee ja tarjoaa sähköverkkoyhtiöille sähkönjakeluverkkojen, kuten ilmajohtojen, maakaapeleiden ja verkkojärjestelmien tuotteita sekä niihin liittyviä älyratkaisuja. Vuonna 1958 perustetun Enston henkilöstöjuhlia vietettiin tällä kertaa 70-80 –lukujen teemalla, ja tunnelma pysyi katossa koko illan ajan. Samaa mieltä on myös juhlien juontaja, joka pääsi mm. tanssimaan lavalla itse toimitusjohtajan kanssa!  

Kuinka juontaja selviytyi illasta?

“Kun juontaja ja taikuri ovat yksi ja sama henkilö, tarvitaan erityistä ammattitaitoa hypätäkseen roolista toiseen. Onnistuit siinä erinomaisesti!” Näin kiteyttää tapahtuman tuottaja, Kumina Music:n Olli Peuhu.  
Myös johdon assistentti Anne Örthen on samoilla linjoilla. “Yhteistyöstä tuli kaiken kaikkiaan hyvä fiilis. Oli kova luotto siihen, että hoidat homman! Yhdistetty taikuri ja juontaja toimi jo itsessään yhtenä upeana ohjelmanumerona.” 
 
Juontaminen voi näyttää helpolta, mutta todellisuudessa juhlien juontaja tasapainottelee jatkuvasti: on luotava hauska ja rento tunnelma, mutta samaan aikaan yleisö täytyy saada keskittymään ja kuuntelemaan. Tekemistä riittää myös ennen tilaisuutta esimerkiksi palaverien ja juontojen käsikirjoitusten muodossa – ja asiakkaan hämäämisyrityksiäkin on osattava välttää! “Kerran yhteen viestiin lipsahti vahingossa väärä päivämäärä. Olit kuitenkin tarkkana, etkä hämmentynyt tästä tahattomasta huijausyrityksestä!” Olli nauraa. 

“Kokonaisuus oli ihan 10/10!”

Olli painottaa myös yhteistyön helppoutta: “vastasit aina jämäkästi viesteihin, hoidit oman tonttisi moitteettomasti ja keksit erinomaiset haastattelukysymykset toimitusjohtajalle. Mietin niitä vielä jälkeenpäinkin, että kuinka olitkin osannut miettiä kysymykset niin hyvin! Oli myös hauskaa, kuinka taikurishow’ssa poimit yleisöstä ihmisiä ja nostit esiin heidän luonteitaan, kehittelit ns. insidejuttuja. Se vapautti osaltaan tunnelmaa, sillä vapaa-ajallaanhan ihmiset ovat kuitenkin eri roolissa kuin työpaikalla.” 

“Varsinkin lähitaikuus toi ehdottomasti lisäarvoa juhlaan. Porukka mietti pitkään, miten oikein teit kaikki ne temput! Ja sehän on juuri onnistuneen ohjelmanumeron merkki, kun esityksestä puhutaan vielä myöhemminkin”, Anne toteaa. 

Mikä on hyvien henkilöstöjuhlien salaisuus?

“Tavoitteenahan on aina tietysti se, että ne, ketkä eivät olleet juhlissa, alkaisivat harmittelemaan sitä. Tulisi niin kutsuttu FOMO, kun viidakkorumpu on kertonut, kuinka hauskaa juhlissa on ollut! Tässä taisimme onnistua aika hyvin,” Olli iloitsee. 

Sekä Olli että Anne hehkuttavat kaikkien heittäytymistä täysillä illan ohjelmaan. “Toimitusjohtajan aivan mieletön ja eeppinen sisääntulo oli mahtava aloitus juhlalle!” Heittäytymisestä täytyy tosiaan nostaa hattua, sillä hän saapui paikalle tanssien! Joraushetken jälkeen hän pääsi piinapenkkiin vastaamaan juontajan kiperiin kysymyksiin perinteisen juhlapuheen sijaan. Mietin etukäteen kysymyksiä, jotka oikeasti kiinnostaisivat yleisöä ja haastaisivat sopivasti toimitusjohtajaa, ja tämä onnistuikin hyvin. Alkushow vapautti heti tunnelmaa ja loi hyvän fiiliksen toimarin ensimmäisistä tanssiaskelista lähtien. “Kaikki osallistuivat hyvän yhteishengen luomiseen, eikä juhlissa näkynyt työrooleja tai titteleitä, vaan jokainen vieras oli tasavertainen,” Olli ja Anne kertovat.  

“Ammattimainen juontaja tuo juhliin ihan eri fiiliksen” 

“Kun illan ohjelmassa oli vain muutama tärkeä juonto, oli luontevaa, että sinä hoidit sekä ohjelmanumeron että juhlan juontamisen. Mikäli nämä kaksi roolia olisi eriytetty, olisimme voineet helposti ottaa juontajaksi jonkun, joka ei ole ammattilainen. Silloin tapahtuman laatu ja ammattimaisuus ei olisi välittynyt vieraille samalla tavalla,” Olli miettii. 

Olli nostaa esille myös juontajan esiintymiskykyä. “Kun mietitään, millainen olisi hyvä juontaja juhliin, on tärkeää, että juontaja ei tuo liikaa itseään esille ja vedä vain omaa teatteriesitystään. Esimerkiksi haastattelutilanteessa juontajan tehtävänä on nostaa haastateltava jalustalle ja saada yleisö rennoksi. Se voi olla haastavaa, jos kokemusta tällaisesta ei ole; silloin sitä muuttuu helposti puupökkelöksi. Sinun kohdallasi tämä onnistui kuitenkin erinomaisen hyvin. Täytyy sanoa, että onnittelut omasta ammattitaidostasi!” 

Soita nyt!

Asun Tampereella, mutta keikkailen ympäri Suomen.