fbpx

LÄHITAIKUUS + SHOW

Koomista taikuutta insinööreille – uhka vai mahdollisuus?

“Komiikka ja rentous säilyi hyvin koko hommassa. Aikataulusuunnitelmasta ja tarjouksesta lähtien kaikki meni nappiin.”

Antti Ahola, tutkijatohtori, LUT-yliopisto

Kuinka hyvin insinöörit suhtautuvat siihen, että taikuri Tampereelta tulee vetämään ohjelmanumeroa seminaarin iltatapahtumaan? Ilmeisen hyvin, sillä juttua esiintymisestä oli riittänyt asiakkaan mukaan vielä seuraavallekin päivälle! Naurukin pulppusi, ja sehän on oleellista, kun kyseessä on tamperelainen taikuri ja mentalisti, joka höystää show’nsa komiikalla. 
 
Kävin esiintymässä teräsrakenteiden suunnittelusta, kehittämisestä ja tutkimisesta vastaavien insinöörien vuotuisessa LUT-yliopiston järjestämän HRO-suunnittelufoorumin teemapäivillä Tampereella, Hatanpään kartanossa. Kyseiseen tapahtumaan kokoontuu 45:n eri yrityksen edustajia, jotka kaikki toimivat samalla alalla. Tapahtuman tarkoituksena ei kuitenkaan ole henkseleiden paukuttelu kilpailijoille, vaan sen sijaan keskitytään alan osaamisen kehittämiseen. Seminaarin jälkeisessä iltatapahtumassa vieraat saivat hengähtää päivän päätteeksi koomisen taikuuden parissa; ensin porukka kerääntyi katsomaan noin 15-20 minuutin mittaista esitystä, jonka jälkeen kiertelin vielä pöydissä viihdyttämässä lähitaikuuden merkeissä. Mutta kuinka ilta oikein sujui?  

Miksi juuri tämä taikuri Tampereelta?

Koska päivällä oli paljon asiakeskeistä ohjelmaa, iltajuhlaan toivottiin rennompaa tunnelmaa.

“Kyseessä eivät olleet mitkään lastenkutsut, joten pelkkä taikuri ei välttämättä olisi vedonnut aikuisista koostuvaan yleisöön – varsinkaan insinööreihin, jotka tunnetusti ovat epäileväisiä ja haluavat todistaa kaiken”, tapahtuman järjestäjä, tutkijatohtori Antti Ahola nauroi. Mukaan haluttiin huumoria, ja siksi taikuus ja mentalismi yhdistettynä komediaan valikoitui illan kohokohdaksi.

Ahola ei ollut ennen kuullut minusta, mutta nopealla googlailulla löytyneet nettisivuni saivat hänet kiinnostumaan. Koska tapahtuma oli lähestymässä kovaa vauhtia, myös nopea vastaukseni tarjouspyyntöön helpotti valintaa melkoisesti. Kun vielä aikataulut ja hinta natsasivat, olimmekin jo valmiita lyömään kättä päälle.

Kuvassa fiilistelin Hatanpään kartanon puitteita ennen vetoa.  

Kuinka homma sitten sujui? 

“Mielestäni esitys oli kaiken kaikkiaan onnistunut! Tiesit tarkkaan, millaisen setin vedät ja yleisö osallistui hyvin”, Ahola tiivistää.  
“Tila ei ollut kaikista helpoin mahdollinen, sillä suurimman osan ajasta porukka oli jaettuina pienempiin huoneisiin. Huomioit kuitenkin hyvin tilan rajoitteet! Kaikille yhteinen esitys toimi ikään kuin lämmittelynä, ja kruununjalokivenä oli ehdottomasti lähitaikuus pöydissä kierrellen.” 

“Taikuri toi lisäarvoa illalliselle ja nosti hyvin tunnelmaa. Vuosien kokemus näkyi ja koen, että ymmärsit hyvin myös sen, mitä tilaisuudelta haetaan.”

Pyrin taikurina tekemään taikuudesta hauskaa ja innostavaa pelkkien temppujen sijasta. Tavoitteeni on saada yleisö sekä nauramaan että hämmästymään. Koen onnistuneeni aina, kun saan purettua tietynlaisen vastakkainasettelun yleisön ja esiintyjän välillä: tässä tapauksessa insinöörien ja taikurin välillä. Myös yleisön osallistuminen on tärkeää, ja osana taikurin ammattitaitoani kuuluukin bongata yleisöstä juuri ne tyypit, jotka saa houkuteltua täysillä mukaan vuorovaikutukseen. Tämä onnistui oikein hyvin myös insinööriyleisön kanssa.  

Seminaaria on järjestetty jo vuosia, ja jotkut osallistujat ovat käyneet tapahtumassa parhaimmillaan 20 kertaa. Tapahtumajärjestäjäkin on saanut oppia vuosien varrella monta eri kikkaa – kuten esimerkiksi sen, että kaikkea ei kannata yrittää hoitaa itse, ja sen, ettei ylimääräinen 15 minuuttia siellä täällä tapahtuman aikana haittaa mitään. Vieraiden prioriteetti tässä tapahtumassa oli verkostoituminen, ja löysä ohjelma-aikataulu antoi tälle hyvin tilaa. 

Koominen taikuri ja mentalisti on tietysti nappivalinta silloin, kun halutaan tuoda jotain uutta ja raikasta ohjelmaa juhliin. 

“Varsinkin uusilta kävijöiltä tuli aivan mahtavaa palautetta!”

HRO Suunnittelufoorumin ohjelma jatkui seuraavana päivänä, ja edellisen illan taikuus puhututti vielä silloinkin. Taputan itseäni selkään, jos esityksestäni riittää puhuttavaa  vielä seuraavanakin päivänä – se on minulle yksi onnistumisen mittari. Hyvin sujunut ilta jää osallistujien mieliin toivottavasti vielä pitkäksi aikaa. Eiväthän ne insinöörit lopulta niin skeptisiä olleetkaan!    

Antti Ahola, tutkijatohtori, LUT-yliopisto

Lue lisää HRO suunnittelufoorumista

Soita nyt!

Asun Tampereella, mutta keikkailen ympäri Suomen.